Strudel z jabłkami z ciasta francuskiego

Coś na szybko do kawy. Ciasto francuskie nabyte gotowe, do tego 2-3 jabłka i już mamy pyszny deserek.

Składniki

1 płat ciasta francuskiego

2 duże lub 3 średnie jabłka
1 łyżka cynamonu
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki bułki tartej

1 całe jajko – do posmarowania
płatki migdałowe – opcjonalnie

Wykonanie

Jabłka obrać i pokroić w w kostkę.
Zimne ciasto francuskie rozłożyć na desce. posypać równomiernie bułką tartą, cynamonem i cukrem, pozostawiając około 2 cm odstęp od brzegów ciasta.
Następnie na cieście ułożyć pokrojone jabłka.
Zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego brzegu i delikatnie przełożyć do formy/blachy wyłożonej papierem do pieczenia formy. Nakłuć wierzch ciasta w kilku miejscach np. patyczkiem do szaszłyków. Ciasto posmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok. 25-30 min.
Przed włożeniem do piekarnika można dodatkowo dać na wierzch płatki  migdałowe.

Kluski ruskie okraszone boczkiem

Szybkie, tanie, a jakże smaczne danie. Z powodzeniem może od czasu do czasu zastąpić pierogi ruskie, ale tylko od czasu do czasu podkreślam,

Składniki

500 g ziemniaków (ważone po obraniu)
250 g białego sera (u mnie półtłusty)
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki mąki pszennej
sól i pieprz

1 cebula
kilka plastrów wędzonego boczku
2 łyżki oleju
1 łyżka masła

Wykonanie

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ostudzić, po czym zmielić razem z serem w maszynce do mielenia mięsa, na drobnym sitku /to przeznaczone do maku/.
Dodać do nich obie mąki, jajko, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie, a następnie zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypać jeszcze odrobiną mąki.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego .Wrzucać je na wrzątek partiami i jak wypłyną gotować ok 2- 3 minuty i wyjmować.

W między czasie na łyżce masła.podsmażyć na patelni drobno pokrojony boczek i pokrojoną w kostkę cebulkę  Gotowe odcedzone kluski wrzucić do podsmażonego boczku z cebulką ,wymieszać i nakładać na talerz.

źródło

Surówka z marchewki z dodatkiem pora i natki pietruszki

Fajna, prosta surówka, bez śmietany, za to z dodatkiem oleju, no i odrobiny pora i natki. Samo zdrowie na talerzu, a jak smakuje w towarzystwie kotletów mielonych..

Składniki

3 średnie marchewki
kawałek drobno posiekanego pora /ok.2-3 łyżki/
2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2-3 oleju/oliwy /u mnie olej rzepakowy/
1 łyżeczka płynnego miodu
sok z połowy małej cytryny
1 łyżeczka musztardy Dijon
sól, pieprz do smaku

Wykonanie

Oczyszczone marchewki zetrzeć na średnich oczkach /wiórka/, dodać drobno posiekany por i natkę pietruszki.
Olej wymieszać w osobnej miseczce z miodem, sokiem z cytryny. musztardą oraz odrobiną soli i pieprzu. Otrzymany sos wlać do marchewki, wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki, by smaki się połączyły. Przed podaniem ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.

Roladki schabowe z farszem szynkowo-jajecznym w sosie

Dziś proponuję roladki schabowe w nowej wersji, a mianowicie nadziane farszem szynkowo-jajecznym. Roladki duszone są w sosie własnym i są bardzo smaczne. zarówno roladki jak i sos.

Składniki

6-7 plastrów schabu /grubość jak na kotlety/
sól, pieprz czarny
mąka pszenna do obtoczenia
olej do smażenia
1 cebula
czerwona papryka w proszku /ok, 1 łyżeczki/
250-300 ml bulionu
1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki zimnej wody

farsz

4 jajka
100 g wędzonej szynki
2 łyżki majonezu
2 łyżki posiekanego szczypiorku

Wykonanie

Kotlety cienko rozbić, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na minimum 20-30 min.

Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Szynkę ównież pokroić w kostkę.
Połączyć jaja, szynkę i szczypiorek, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać.

Na każdy płat mięsa wyłożyć po 2 łyżki masy jajeczno-szynkowej i rozsmarować na powierzchni kotleta, po czym zwinąć ciasno w roladkę.
Roladki oprószyć mąką i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano na rozgrzanym oleju, po czym przełożyć je do rondla.Do rondla doda też drobno pokrojoną cebulę i paprykę w proszku, a całość podlać bulionem, Naczynie przykryć i dusić roladki do miękkości /ok. 40-50 min./ po czym zagęścić sos 1 łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Kotlety mielone nadziane mozzarellą

Niby proste kotlety, a jednak… dałam do  środka ser mozzarella starty, który w czasie smażenia rozpuścił się i efektu wizualnego nie ma, ale smakowy… pychota….

Składniki

500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 op. kulek mozzarelli lub 1 kulka w zalewie
1 jajko
1 mała kajzerka namoczona w mleku
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, kminek mielony
2 łyżki śmietany
1/4 szklanki zimnej wody /obowiązkowo!/
1 łyżka bułki tartej
czosnek niedźwiedzi suszony
mąka pszenna gruboziarnista na panierkę
Wykonanie
Do mielonego mięsa dodać pozostałe składniki /za wyjątkiem mozzarelli/, dobrze wyrobić masę. W trakcie wyrabiania dodać powoli zimną wodę – wyrabiać do momentu, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta.
Wyrobione mięso podzielić na porcje, na taką samą ilość porcji podzielić ser.
Każdą porcję mięsa rozpłaszczać na dłoni, na środku układać porcję sera, formować kotlety, obtaczać w mące gruboziarnistej i smażyć na rumiano ze wszystkich stron.
Podawać z ziemniakami tłuczonymi i ulubioną surówką.

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Wprawdzie sezon na ciasta z owocami już za nami, ale warto jeszcze czasem sięgnąć po jesienne odmiany owoców i dodać je do ciasta. Tym razem proponuję ciasto czekoladowe z gruszkami,
 

tortownica śr. 24 cm

wszystkie składniki w /temperaturze pokojowej

Składniki

2 duże, twarde  gruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
150 g czekolady deserowej
120 g masła
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonego imbiru
200 ml mleka
3 jajka /rozmiar L/
220 g cukru
250 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Wykonanie

Gruszki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, skrapić sokiem z cytrynyi odstawić na bok.

Masło przełożyć do rondelka, dodać czekoladę, cynamon oraz szczyptę imbiru. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Odstawić na bok do wystudzenia, po czym wlać mleko  i dokładnie wymieszać trzepaczką.

Jajka razem z cukrem  ubić na jasną i puszystą masę. Następnie wlać mieszaninę z czekolady i chwilkę zmiksować. Wprost do misy miksera przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać szczyptę soli. Mieszać rózgą na wolnych obrotach tylko do połączenia.
Na koniec dodać gruszki i wymieszać. .

Ciasto przełożyć do formy i piec w temp. 175ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto zostawiamy do wystudzenia.
Zimne ciasto polać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.

Surówka z pora, marchewki, jabłka i gruszki

Pyszna surówka do obiadu, a której autorem jest prawdopodobnie T. Strzelczyk. Piszę prawdopodobnie, bo taki zapisek zamieściłam obok przepisu, ale nie zanotowałam źrródła, skąd przepis wzięłam. Ale warto ją zrobić… mnie smakuje bardzo.

Składniki

2 białe części pora
marchewka
jabłko
pół twardej gruszki
niewielka czerwona cebula
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki francuskiej musztardy
łyżeczka miodu
sok z połowy cytryny
sól, pieprz.

Wykonanie

Pora dokładnie umyj i odkrój z niego liście, a następnie pokrój warzywo w talarki. Włóż je do miski z bardzo zimną wodą. Dzięki temu por stanie się o wiele bardziej chrupiący.

Marchew obierz, to samo zrób z jabłkiem. Z jabłka usuń gniazda nasienne. Obydwa składniki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Gruszkę umyj, przekrój na pół, a na samym końcu zetrzyj.

Cebulę obierz i pokrój na dość cienkie piórka. Wszystkie owoce i warzywa wrzuć do dużej miski. Wymieszaj ze sobą składniki.

Przygotuj sos z kwaśnej śmietany, musztardy, majonezu i soku z cytryny. Całość dopraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Por odciśnij z wody i dodaj go do reszty owoców i warzyw. Wlej wcześniej przygotowany sos. Ponownie wszystko zamieszaj i posmakuj. Surówka jest już gotowa.

 

Pałki kurczaka pieczone z ziemniakami

Moje ulubione mięso drobiowe to  udka lub pałki kurczaka. Dziś proponuję taki szybki obiadek w zestawie z ziemniakami… wszystko  upieczne razem, pyszne, aromatyczne, tylko jakąś surówkę dorobić i już można się zajadać.
Ja tym razem użyam udek, bo… takie były u mnie dostępne, ale super sprawdzą się tutaj tzw, pałki.
  

Składniki

5-6 pałek lub udek
10-12 średnich /mniejszych/ ziemniaków
marynata:
3 łyżki oleju /u mnie rzepakowy/
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól i pieprz
2 gałązki rozmarynu świeżego


Wykonanie

Składniki maraynaty wymieszać w miseczce i dokłdnie wysmarować nią pałki kurczaka. Przełożyć je następnie do zamykanego naczynia, dołożyć całe gałazki rozmarynu. naczynie zamknąć i wstawić na na całą noc do lodówki.
Następnego dnia rano wyjąć mięso z lodówki, powtykać między pałki ćwiartki obranych ziemniaków i pozostawić tak ok. 1 godz. w temperaturze pokojowej. Po tym czasie mięso wraz z ziemniakami przełożyć do rękawa piekarniczego razem z marynatą, rękaw zamknąć klipsami z obu stron, po czym umieścić zawartość w naczyniu żaroodpornym.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez ok. 90 min. następnie rękaw przeciąć i zapiec całość 15-25 min. do lekkiego zrumienienia.

Ciasto czekoladowo-kawowe /wilgotne/

Jesienią smakują nam szarlotki i jabłeczniki, ale też wszelkiego rodzaju murzynki i ciasta czekoladowe, z różnego rodzaju dodatkami. Dziś proponuję właśnie ciasto czekoladowe, bardzo aromatyczne, pachnące czekoladą i kawą i bardzo wilgotne.

forma 24×24 cm

Składniki

Ciasto

50 g kakao
280 g mąki tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
220 g cukru
250 ml maślanki lub kefiru o temp. pokojowej
150 ml oleju np. rzepakowego
100 ml gorącego naparu z kawy *)
szczypta soli
*) gorący napar z kawy np. rozpuszczalnej, mielonej lub zbożowej.

Polewa czekoladowa

80 ml śmietanki kremówki 30%
80 g gorzkiej/ deserowej lub mlecznej czekolady

Wykonanie

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Kakao przesiać do miseczki razem z mąką, sodą oraz proszkiem do pieczenia. W innej miseczce wymieszać trzepaczką jajka, cukier, maślankę oraz olej. Do mokrych składników wsypać suche razem ze szczyptą soli i wymieszać do połączenia. Na koniec wlać gorący napar z kawy i wymieszać trzepaczką. Gotowe ciasto wyłożyć do formy i piecw temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.

Śmietankę mocno podgrzać i dodać kawałki czekolady. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Polewą posmarować wierzch ciasta i zostawić na ok. 15 minut do stężenia.

źródło

Kapusta kiszona zasmażana z jabłkami

Czas jesieni bardzo zmienia nasze potrzeby „jedzeniowe”, a co za tym idzie nasze menu też ulega zasadniczym zmianom. Kiszona kapusta w różnych postaciach też coraz częściej wjeżdża na nasze stoły. Dziś proponuję kapustę zasmażaną z jabłkami, która może być dodatkiem do kotletów schabowych /u mnie to będą kotlety z piersi kurczaka/.

Składniki

500 g kiszonej kapusty
2 cebule
2 jabłka słodkie średniej wielkości lub 1 duże
2-3 ząbki czosnku
3-4 łyżki oleju /można dać pół na pół z masłem/
cukier, sól i pieprz do smaku
1 łyżka sosu sojowego
majeranek /sporo/
posiekany koperek – opcjonalnie

Wykonanie

Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, ewentualnie przepłukać gdy bardzo kwaśna, a następnie pokroić na drobniej.  Cebule pokroić w półplasterki.

Rozgrzać olej na głębokiej patelni, wrzucić cebulę, oprószyć  ją solą i smażyć na średnim ogniu aż  ładnie się zeszkli i lekko zacznie rumienić. Wtedy dołożyć kapustę i  posiekany czosnek, mieszając smażyć wszystko ok. 5-8 minut.
Podlać ok. 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem na małym gazie do miękkości /ok.30 min./
W tym czasie kapusta powinna zmięknąć, a nadmiar płynu odparować. .

Obrane jabłko zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, dołożyć na patelnię do kapusty, wymieszać i ponownie smażyć 5-10 min. bez przykrycia.
Dodać sos sojowy, majeranek oraz cukier, sól i pieprz do smaku, przykryć patelnię i dusić jeszcze kilka minut. Na koniec można dodać jeszcze koperek.