Piersi kurczaka z warzywami i kaszą kuskus

Danie szybkie, lekkie, smaczne… takie 3 w 1 można rzec… kto takie dania lubi, zachęcam do zrobienia… ja lubię.

Składniki

1 duża lub 2 małe piersi z kurczaka
1 cebula czerwona
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
po kawałku papryki czerwonej, zielonej i żółtej
2-3 ząbki czosnku
1 młoda cukinia
130 g kaszy kuskus
0,5 litra bulionu drobiowego/warzywnego
sól, pieprz, papryka słodka
natka pietruszki lub kolendry

Wykonanie

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 30 min.

W tym czasie pokroić warzywa:
cebula i cukinia – w półkrążki
marchewka, seler – w plasterki
papryka – w paski
czosnek – drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano zamarynowane mięso i przełożyć go na talerz.
Na tej samej patelni /można dodać ewentualnie 1 łyżkę tłuszczu/ przesmażyć pokrojone warzywa /bez papryki i cukinii/, potem dodać paprykę – chwilę smażyć, na końcu dodać cukinię i wszystko razem chwilę smażyć. Teraz podlać całość częścią bulionu i dusić przez 5-7 min. po czym wsypać kaszę, wlać resztę bulionu, wymieszać i tak potrzymać jeszcze na malutkim gazie, do czasu, gdy kasza wchłonie płyn i będzie miękka /ok. 5 min./.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*