Sałatka z rzodkiewki, jajek, pomidorów i sałaty rzymskiej

Propozycja na szybką przekąskę lub kolację. Można dorzucić coś jeszcze jeśli chcemy, choć wg mnie te składniki wystarczą. Jest smaczna, lekka, w sam raz na posiłek dla osób dbających o linię, wszak wiosna już przyszła.

Składniki

1 pęczek rzodkiewki
10-15 szt pomidorków koktajlowych
2-3 jajka na twardo
1 mała sałata rzymska /zamiennie sałata krucha lub pekinka/
pęczek szczypiorku

100 ml gęstego jogurtu greckiego/naturalnego
2 łyżki oleju
2 łyżeczki musztardy miodowej
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz – do smaku

Wykonanie

Przyrządzenie sałatki rozpocząć od przygotowania sosu, czyli wymieszać jogurt z dodatkami i odstawić, aby smaki się połączyły.

Sałatę rzymską umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na ćwiartki, po czym pokroić w paseczki.
Rzodkiewki umyte i osuszone pokroić w cienkie plasterki /ja zrobiłam to używając szatkownicy/.
Jajka pokroić w gruszą kostkę, gdy mamy 3 szt, jedno można pokroić na ćwiartki i pozostawić do dekoracji.
Pomidorki pokroić na pół, szczypiorek drobno posiekać.
Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, polać sosem i od razu podawać.

Gdy chcemy sałatkę przygotować wcześniej, kroimy składniki, ale nie mieszamy od razu, lecz tuż przed podaniem i wtedy też polewamy sosem /chodzi o to, aby sałatka nie straciła chrupkości/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*