Cukinia faszerowana ryżem i warzywami

Lato się skończyło, za chwilę skończą się też specjały z własnego ogrodu, ale póki co…
Dziś na obiad zaserwowałam cukinię warzywną w 100%, no z wyjątkiem ryżu, reszta cały farsz to warzywka. Zdrowo, tanio i szybko…
cukinia faszerowana

Składniki

2 średnie cukinie

farsz
2 woreczki ryżu
1-2 cebule
2 ząbki czosnku
0,5 kg mieszanki warzywnej /np. marchew, groszek, kukurydza/
natka z pietruszki
sól, pieprz

ser żółty

cukinia faszerowana

Wykonanie

Cukinie obrać, przekroić wzdłuż i wydrążyć środek, krótko obgotować i osuszyć.
Ryż ugotować.
Cebulę pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzany olej, zeszklić, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie drobno pokrojony, wydrążony uprzednio środek cukinii i rozdrobnione warzywa,dusić razem do całkowitego odparowania płynu, dodając sól, pieprz i ziarenka smaku.
Teraz dodać  ryż oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Napełnić farszem łódeczki cukinii.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć cukinie i zapiekać około 30 min. w temperaturze 170-180 st.C. Pod koniec zapiekania na cukinię zetrzeć ser żółty i jeszcze chwilę zapiec.
cukinia faszerowana

Uwagi
– zamiast świeżych warzyw można użyć gotowej mrożonki
– ja użyłam dziś np. marchewki pokrojonej w kostkę i podgotowanej oraz mieszanki z puszki – kukurydza + groszek

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*