Jeśli nie teraz, to kiedy możemy nasycić się wybornym smakiem wszystkiego co da się zrobić z młodej kapusty. Ja korzystam z niej na wiele sposobów. Dziś proponuję kolejną wersję surówki… samo zdrowie.
Składniki
1/2 główki młodej kapusty
1 czerwony pomidor
garść siekanej zieleniny /u mnie szczypiorek i koperek/
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka musztardy /u mnie stołowa/
1 łyżka majonezu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy/oleju
sól, pieprz
Wykonanie
Kapustę poszatkować, pomidor wydrążyć z części ziarenkowo-galaretowatej i pokroić w kostkę, wszystko przełożyć do większej miski, dodać posiekaną zieleninę, wymieszać
W osobnej miseczce wymieszać olej, musztardę, majonez, miód i sok z cytryny. Połączyć z kapustą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić przez pół godziny w lodówce i podawać.