Sos kurczakowo-paprykowo-pomidorowy do ryżu, kaszy i makaronu

Jest już na moim blogu jeden przepis na sos do ryżu czy makaronu, a mianowicie
Sos mięsno-warzywno-pomidorowy do ryżu, kaszy lub makaronu

Dziś inna propozycja, do której wykorzystuję często fileciki od piersi kurczaka, kiedy z samych piersi robię np. kotlety.
sos kurczakowo-pomidorowo-paprykowy

Składniki     

1 pojedyncza pierś kurczaka lub 3-4 fileciki
po 1/2 papryki czerwonej, zielonej i żółtej
1 marchewka
1 cebula
kilka łyżek kukurydzy z puszki
1 puszka pomidorów bez skórki
1 łyżka przecieru pomidorowego
3-4 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz, papryka słodka i ostra
vegeta, cukier – wszystkie przyprawy do smaku

Wykonanie  

Filet kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić, odstawić na chwilę, a następnie wrzucić na rozgrzany olej i zrumienić.
Cebulę posiekać i podsmażyć na złoty kolor, dołożyć pokrojoną w paseczki paprykę i smażyć do miękkości, dodać marchewkę startą na drobnych oczkach oraz pomidory z puszki i krótko już tylko podsmażyć. Dodać kukurydzę, usmażoną pierś kurczaka, zagęścić śmietaną i przyprawić do smaku, dodając dodatkowo przecier pomidorowy – wg własnego smaku. Wszystko jeszcze chwilę pogotować /kilka minut/.
Podawać z ryżem, makaronem lub kaszą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*