Schab w sosie ze świeżych ogórków

Moja Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków gruntowych smakuje mi bardzo, zatem pomyślałam, że i sos z takich ogórków będzie smaczny, a przede wszystkim inny od różnych tradycyjnych sosów, no i taki letni, pachnący koperkiem.
Jest bardzo smaczny, choć może niezbyt fotogeniczny…

Składniki

5 plastrów schabu
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 l bulionu drobiowego
500 g ogórków gruntowych
sól i pieprz czarny- do smaku
1 łyżka mąki pszennej
4-5 łyżek śmietanki /% obojętny/
2 łyżki posiekanego świeżego koperku

Wykonanie

Plastry schabu /moje miały ok. 1 cm grubości/ potraktować skruszaczem do mięsa lub lekko rozbić, aby troszkę zmiękczyć mięso. Oprószyć solą i pieprzem i usmażyć z obu stron na rumiano, po czym przełożyć do rondla.

Na tej samej patelni zeszklić teraz cebulę i czosnek drobno pokrojone i przełożyć do mięsa. Podlać całość bulionem i dusić do miękkości /ok. 40-45 min./.
W tym czasie ogórki obrać /gdy małe, młode można nie obierać/ i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do rondla i dusić jeszcze przez ok. 20 min.
Na koniec zagęścić wszystko śmietanką wymieszaną z mąką i zagotować. Gaz wyłączyć, a do mięsa dodać posiekany koperek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*