Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków gruntowych

Przymierzałam się do tej zupy już od jakiegoś czasu, ale ciągle wypierały ją jakieś inne, raczej tradycyjne. A że na wszystko przychodzi czas, także na tą zupę przyszedł. Przestudiowałam w necie wiele przepisów, ale żaden nie odpowiadał mi w 100%, ale zdobyta wiedza pozwoliła mi na opracowanie recepturki stosownie do moich oczekiwań. I oto dziś serwuję zupę ze świeżych ogórków, a wszystkich chętnych zapraszam do skorzystania z przepisu.
zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

Składniki

2 l bulionu /może być z kostki/
6-8 ogórków gruntowych /ok. 50-60 dkg/
2 marchewki
1 pietruszka
liść lubczyku i selera
1 malutka cebulka
opcjonalnie 1 ząbek czosnku
2 kopiate łyżki masła klarowanego /lub 1 łyżka masła zwykłego i 1 łyżka oleju/
3-4 łyżki śmietany 18% /zamiennie serek topiony lub 100 g mascarpone/
koperek

drobne kluseczki – zacierka

Wykonanie

Marchewkę i pietruszkę obrać i umyć, pokroić w drobną kostkę i dodać do garnka z bulionem. Zagotować razem z liściem lubczyku i selera.
W tym czasie ogórki umyć, pokroić na półplasterki grubości ok. 0,5 cm /bez obierania/.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i ogórki, smażyć, aż będę szkliste /co jakiś czas mieszać, aby się nie przypaliły/. Pod koniec dodać czosnek.
Zawartość patelni dodać teraz do gotującego się wywaru i razem pogotować jeszcze ok. 10 min. Dodać śmietanę uprzednio zahartowaną  oraz posiekany koperek i zagotować.

Kluseczki ugotować osobno i nakładać do talerza, zalewając je zupą lub też dodać do zupy pod koniec gotowania /po dodaniu już ogórków/.

Jeśli ogórki byłyby już wyrośnięte i miały duże pestki, również można zużyć je na zupę, należy jednak wówczas wydrążyć środek z pestkami.

Inny wariant tej zupy – ogórki obrać i pokroić w kostkę, a dodatkowo dodać do zupy 3-4 ziemniaki, pokrojone również w kostkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*