Ziemniaki z kiełbasą z piekarnika

Szybki obiad, prosty na wyraz, a jaki smaczny i kolorowy. A jeśli jeszcze mamy ziemniaki ugotowane z poprzedniego dnia… to już w ogóle błyskawica i głód można zaspokoić.
Podałam je w towarzystwie ogórka kiszonego.

Składniki

1 kg ziemniaków
500 g cienkiej kiełbasy
1 papryka czerwona
1 cebule czerwona lub biała
1 marchewka
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka czosnku granulowanego
przyprawa do ziemniaków
sól, pieprz
pęczek szczypiorku lub koperku

Wykonanie

Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki i obgotować krótko w osolonej wodzie /7-10 min./.
Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w plasterki, paprykę w słupki, a kiełbasę w talarki.

Naczynie żaroodporne skropić olejem, wyłożyć na dno podgotowane ziemniaki, posypać je przyprawą do ziemniaków.
Następnie na ziemniaki wyłożyć cebulę, paprykę, marchewkę i kiełbasę. Całość posypać przyprawami.

Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C /II poziom grzanie góra-dół/ i zapiec przez 30 minut. Przed podaniem posypać szczypiorkiem lub koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*