Nowością nie jest, że tort zrobiony na zasadzie „sobie sama – ja”….
ani też, że w czerwcu jest to tort z truskawkami …..
nowością jest biszkopt genueński, czyli z dodatkiem stopionego masła. A efekt końcowy? chyba niezły?
tortownica śr. 21-22 cm
Biszkopt genueński
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
130 g drobnego cukru
30 g roztopionego masła
Krem
660 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
300 g truskawek – pokrojonych
200 g borówki am./jagody
Poncz
3/4 szklanki mleka + wódka wg smaku
Wykonanie
Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia.
Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i ubić. Następnie zmniejszyć obroty na najmniejsze i dodawać po jednym żółtku. Stopniowo dodać też obie przesiane mąki i delikatnie wymieszać.
Na sam koniec wlać powoli stopione i ostudzone masło.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do 160-170 st.C około 30 minut. Wyjąć na kratkę i ostudzić.
Schłodzoną śmietanę ubić, dodając cukier puder i serek mascarpone.
Biszkopt przekroić na 3 części, każdą nasączyć.
Na pierwszy blat wykładamy 1/3 bitej śmietany, na niej układamy owoce. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, wykładamy znowu 1/3 śmietany i owoce.
Ostatnią trzecią część również smarujemy bitą śmietaną i dowolnie dekorujemy owocami.
Wstawiamy na noc do lodówki.