Sernik śmietankowy z cytrynową nutą

Pyszny, pyszny i … co tu dużo gadać… pyszny. I taki cytrusowy.
sernik śmietankowy o cytrynowym smaku
sernik śmietankowy o cytrynowym smakua

Składniki /na tortownicę śr. 24 cm/

Masa serowa

1 kg twarogu – /użyłam półtłustego/
4 duże jaja /żółtka + białka/
250 ml śmietany kremówki /użyłam 30%/
1,5 szklanki cukru /0,5 szklanki do żółtek i 1 szklanka do białek/
2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
zapach śmietankowy i cytrynowy  /po kilka kropli/
szczypta soli
sok i skórka otarta z 1 cytryny

Spód

herbatniki
sernik śmietankowy o cytrynowym smaku(3a)

Wykonanie

Do żółtek dodać pół szklanki cukru i utrzeć na puszystą masę.
Ser zmielić 1 raz używając sitka drobnego do maku /inaczej trzeba mielić 2-3 razy/, po czym przełożyć go do większej miski, dodać śmietanę, utarte żółtka, mąkę ziemniaczaną, aromaty oraz sok i otartą skórkę z cytryny – zmiksować.

Białka ubić na puch ze szczyptą soli, usztywnić szklanką cukru /dodawać w 3 porcjach/. Pianę delikatnie wmieszać do sera przy użyciu drewnianej łyżki lub szpatułki.

Tortownicę wyłożyć ciastkami i wylać masę.

Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temp.170 stop. C. /II poziom grzanie góra-dół/, piec 10-15 min. po czym zmniejszyć temperaturę do 150 C. i piec jeszcze ok. 60 min.
Kiedy sernik zrobi się jasno złoty jest upieczony.

Sernika nie należy od razu wyjmować z piekarnika, lecz zostawić w zamkniętym, dopiero po ok.30 min. zrobić malutką szczelinkę i tak niech wystygnie.
Gotowy polukrować fantazyjnie cytrynowym lukrem /przepis klik/.
sernik śmietankowy o cytrynowym smaku (2)

moje uwagi dodatkowe – sera nie mieliłam, lecz dodawałam po kawałku do misy robota do utartych żółtek, cały czas miksując, po czym wlałam śmietanę, dodałam mąkę ziemniaczaną i resztę składników, oprócz oczywiście białek;
do masy serowej na koniec wmieszałam ubitą osobno pianę – na 2 razy /w 2 porcjach/.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*