Lukier zwykły

Składniki

1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki gorącego płynu /woda, sok z cytryny, limonki, owocowy, mleko/

Wykonanie

Do podgrzanego, gorącego soku /wody/ dodać cukier i szybko mieszać mikserem lub trzepaczką rózgową. W razie potrzeby /gdyby był za rzadki/ dodać nieco więcej cukru. Od razu wykładać na ciasto. Gdyby w trakcie nakładania zrobił się zbyt twardy, można go nieco podgrzać.

uwagi
Używając wody uzyskamy lukier prawie przezroczysty, cytryny – lekko kwaśny, zaś soku owocowego – kolorowy np. różowy z sokiem wiśniowym.
Jeśli chcemy uzyskać lukier błyszczący, należy dodać razem z gorącym płynem 2 krople oliwy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*