Sernik czarno-biały /z Anielskiej Kuchni/

Sernik wypatrzyłam w TV i zrobiłam na święta – fajnie wygląda, lepiej nawet niż smakuje, ale dla odmiany można go czasem upiec.
sernik anielski (3)

Ciasto

1,5 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
20 dkg masła
2 żółtka

Wymieszać sypkie składniki, dodać żółtka i masło, połączyć za pomocą ręki.
Podzielić ciasto na 2 części – układać kulki ciasta z jednej części na spód, z drugiej na wierzch.
sernik anielski sernik anielski (2)

Ser

1 kg sera półtłustego zmielonego dwa razy
20 dkg masła
30 dkg cukru
6 jaj
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
10 dkg rodzynek
Olejek cytrynowy i pomarańczowy

Utrzeć masło, dodać cukier – utrzeć, dodać żółtka – utrzeć, dodać zmielony ser – utrzeć, dodać budynie i rodzynki oraz olejki – wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać.
Wyłożyć na kulki ciasta, przykryć kulkami ciasta, piec 1 godz. w temp. Ok. 160-170 st. C /pod koniec można zmniejszyć temp./
sernik anielski (4)

2 myśli nt. „Sernik czarno-biały /z Anielskiej Kuchni/

    • Witaj Julio,
      smak to trochę rzecz gustu… w mojej ocenie tak jak napisałam – lepiej wygląda niż smakuje… Piekłam go już 2 razy, zdjęcia są z drugiego podejścia i powiem, że za pierwszym razem wyglądał znacznie lepiej, ale niestety, nie zrobiłam wtedy zdjęcia. Smakował chyba też lepiej przy pierwszym pieczeniu. Widać więc, że dużo zależy od sera.
      Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam i zapraszam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*