Sałatka Agaty z rukoli, mozzarelli, pomidorów suszonych i oliwek

Cudowna, idealne połączenie smaku rukoli i pomidorów, dla miłośników tychże po prostu … niebo! Agatko, dziękuję!
sałatka Agaty z rukoli

Składniki

1 paczka rukoli 125 g (wystarczy 2/3 paczki czyli ok. 100 g)
kulka sera mozzarella lub opakowanie małych kuleczek (ok.200 g)
pomidory suszone w oliwie (mały słoiczek – około 20 sztuk)
kilkanaście oliwek czarnych
/opcjonalnie lub zamiennie za oliwki – pomidorki koktajlowe/

Sos

4 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1-2 łyżeczki miodu
sól, pieprz, opcjonalnie świeża mięta, bazylia

Wykonanie

Składniki sosu wymieszać, doprawiając do smaku.

Liście rukoli opłukać, osuszyć i pozbawić ogonków.
Ser mozzarella pokroić w kostkę, gdy mamy kulki każdą przekroić na pół /dobrze takie połóweczki wyglądają potem w sałatce/.
Pomidory wyjąć z zalewy, osączyć z oliwy i pokroić w paski.
Oliwki pokroić w krążki. Gdy użyjemy pomidorków koktajlowych – przekroić je na pół.
Całość wymieszać i polać sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*