Roladki schabowe a’la zrazy w sosie grzybowym

Dlaczego roladki a’la zrazy? a no dlatego, że są ze schabu, ale nadziane podobnie jak zrazy wołowe. Ale smaczne również.
roladki schabowe a'la zrazy

Składniki

5 kotletów ze schabu
5 słupków wędzonego boczku
5 ćwiartek ogórka konserwowego
5 pasków skórki chleba
1 mała czerwona cebula
2 łyżki musztardy stołowej
mąka do obtoczenia roladek
1 łyżka masła klarowanego

2 suszone grzyby
1/2 kostki grzybowej
sól, pieprz mielony
liść laurowy
ziele angielskie
3 łyżki śmietany 18%
roladki schabowe a'la zrazy

Wykonanie

Kotlety schabowe rozbić, oprószyć solą i pieprzem oraz posmarować musztardą.
Teraz na każdym płacie /z jednej strony/ ułożyć słupek boczku, ćwiartkę korniszona, skórkę chleba i piórko cebuli . Zagiąć boki i zrolować roladki, spiąć wykałaczką, oprószyć mąką i usmażyć ze wszystkich stron na maśle /ewentualnie z dodatkiem oleju/.

Roladki przełożyć do garnka, dodać resztę cebuli pokrojonej w kostkę, pokruszone grzyby, kostkę grzybową, liść laurowy i ziele ang. po czym podlać wodą, aby były całkowicie przykryte.
Dusić pod przykryciem do miękkości /ok. 30-35 min./. Wyjąć roladki na talerz, usunąć wykałaczki, sos doprawić do smaku oraz zagęścić śmietaną /jeśli trzeba także mąką/, roladki włożyć znowu do sosu i krótko zagotować.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*