Piersi kurczaka pieczone z cukinią i pomidorami

Pyszny, dietetyczny  obiad. I kolorowy, jak lato, które pożegnaliśmy.

Składniki

3 piersi z kurczaka
1 średnia cukinia
3 średnie pomidory
1 cebula czerwona lub biała
ulubione zioła /u mnie bazylia, tymianek i świeży rozmaryn/
olej rzepakowy
sól i pieprz




Wykonanie

Piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić każdą wzdłuż na 2 kawałki, skropić olejem, potrzepać ziołami, pieprzem i solą, wymieszać i odstawić na 30 min.

W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st. C.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blasze ułożyć zamarynowanego kurczaka, wstawić do nagrzanego już piekarnika i piec 15 minut.

Cukinię pokroić w grubsze półplasterki, pomidory w cząstki też mniej więcej zbliżone wielkością, zaś cebulę w piórka. Warzywa skropić olejem i posypać ziołami oraz lekko solą i pieprzem.
Po 15 min. zapiekania wyjąć blachę z piekarnika, mięso odwrócić na drugą stronę, dołożyć warzywa i ponownie włożyć blachę do piekarnika. Piec następne 15-20 minut, do momentu, aż wszystko będzie miękkie. Piec na środkowym poziomie grzanie góra-dół /na II poziomie upiec równocześnie ziemniaki/.
Od razu podawać z czym kto lubi lub bez dodatków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*