Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Obrodził szpinak na mojej działce w tym roku, z czego cieszę się ogromnie. W zasadzie pochodzi on z siewu jesiennego, w okresie przed zimą, ale zbiór  mam teraz wiosną. Przy okazji pierogów ruskich będą dziś także ze szpinakiem i z fetą. Są już na moim blogu Pierogi ze szpinakiem i serem białym, do towarzystwa będą też z fetą.
pierogi ze szpinakiem i serem feta

Ciasto

3 szklanki mąki
1/2 szklanki wrzącej wody + 1/2 szklanki śmietany
1 łyżka masła
½ łyżeczki soli

Farsz

1 kostka sera feta /tłusty/ 250-270 g *)
40 dkg świeżego szpinaku /ewentualnie paczka mrożonego – brykiet/
1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
1 kopiata łyżka kaszy manny

Wykonanie

pierogi ze szpinakiem i serem feta

Przygotować ciasto zgodnie z przepisem podstawowym Ciasto na pierogi.
Świeży szpinak przebrać i wymyć, osuszyć i pokroić na drobno. Wrzucić na rozgrzane masło /1-2 łyżki/ i podsmażyć,  dodając też przeciśnięty czosnek. Odparować nadmiar wody.
/Mrożony szpinak rozmrozić na sitku i odsączyć/.
Ser feta rozdrobnić, połączyć ze szpinakiem, dodać pieprz i sól do smaku /uwaga – ser feta jest już słony/. Dodać kaszę manną. Można dodać troszkę sera białego.

Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką kółka i napełniać farszem. Gotować w lekko osolonej wodzie. Podawać tak jak ruskie – z czym kto lubi.

*) można dodatkowo dać jeszcze troszkę sera białego – ok. 100 g wystarczy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*