Roladki z mięsa mielonego ze szpinakiem i serem

Fajna odmiana mielonych… bardzo lubię wszelkiego rodzaju roladki, można je „nadziewać” prawie wszystkim i mieć za każdym razem inne danie.
Tym razem będą ze szpinakiem, moim ulubionym dodatkiem.
roladki z mielonego ze szpinakiem z serem

Składniki

ok. 0,5 – 0,6 kg  mięsa wieprzowego /łopatka, karkówka/
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 namoczona bułka /kajzerka/
1 jajko
zielona cebulka
sól, pieprz, kminek mielony
2 łyżki śmietany
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka musztardy

dodatkowo
10-15 dkg sera żółtego
2 garści świeżych liści szpinaku
szczypta czosnku granulowanego

bułka tarta + mąka pszenna
roladki z mielonego ze szpinakiem z serem

Wykonanie

Mięso, cebulę, czosnek i odciśniętą bułkę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać pozostałe składniki, dobrze wyrobić masę. Podzielić na 5-6 porcji.
Z każdej porcji uformować duże, spłaszczone kotlety /dobrze zrobić to przy użyciu folii spożywczej – na niej rozłożyć porcje mięsa mielonego/.

Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach.
Liście szpinaku pokroić na kawałki,  lekko przyprawić czosnkiem granulowanym /ale delikatnie/. Na każdym płacie mięsa ułożyć trochę szpinaku i sera, po czym zawinąć w roladkę.
Panierować w bułce tartej wymieszanej z mąką /użyłam mąki krupczatki/ i  smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na rumiano.  Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu, układając na chwilę na papierowym ręczniku. Przełożyć do rondla, podlać odrobiną wrzącej wody i dusić jeszcze kilkanaście minut, aby doszły i nie były surowe w środku. Można też włożyć na kilkanaście minut do piekarnika i ja tak robię – 15 min. 150 st. C termoobieg.

  1. Przepieknie to wyglada a jczzsee lepiej smakujeeee na pewno! wyproboje ten przepis zwlaszcza ze juz od jakiegos czasu chce cos upichcic ze szpinakiem i przekonac do niego moich znajomych a taka potrawa to az kusi 🙂 wtedy szpinak bedzie milym wspomnieniem kulinarnym :)pozdrawiam bardzo kolorowy smakowity blog!

    • Witam i dziękuję za miły komentarz. Dla mnie wszystko co ze szpinakiem jest pyszne. Zachęcam do zrobienia i zapraszam do częstego bywania na moim blogu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*