Owocowe na śmietanie z Odessy

Przepis prawdopodobnie pochodzi z okolic Odessy, stąd taka nazwa. Został ponoć zdobyty od ukraińskiej gospodyni, która poczęstowała tym ciachem na targowisku.
Nazwę ciasta i sam przepis podaję za autorką przepisu czyli megi65.
ciasto śmietanowe z Odessy  z rabarbarem

Forma do ciasta 24×28 cm /u mnie 24cm x 36 cm z 3 szkl. mąki/.

Ciasto

2.5 szklanki mąki krupczatki (ew. zwykła ) – ew. 3 szklanki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
200 ml śmietany słodkiej (% obojętny ) ew. 250 ml
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek oleju
3 łyżki mleka (% obojętny )
cynamon ( w przypadku jabłek )
szczypta soli
owoce : rabarbar, płaty jabłek posypane cynamonem, maliny, jeżyny, borówka
ciasto śmietanowe z Odessy

Kruszonka

1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki

Możemy zrobić swoją sprawdzoną kruszonkę – moja:
100g masła + 100 g cukru pudru + 200 g mąki + szczypta proszku do pieczenia

ciasto śmietanowe z Odessy

Wykonanie

Wszystkie składniki łączymy ze sobą /mikser/ . Ciasto ma być dobrze wyrobione, połączone ze sobą.
Wylewamy do formy. Układamy owoce : rabarbar, płaty jabłek posypane cynamonem, maliny, jeżyny, borówka i co tam innego z ogrodu przytachamy .
Na owoce wykładamy kruszonkę .
Pieczemy w temp. 170 – 180 st.C. ok 40 – 45 min. Dla pewności próba patyczkiem .

W śliwkowej wersji, z polewą z białej czekolady z orzechami laskowymi.
Tu raczej ciasto zrobić z 3 szklanek mąki i 250 ml śmietany.

Ciasto z rabarbarem – użyłam 10 lasek rabarbaru /ok.70 dkg/, a pokrojony zasypałam suchą galaretką truskawkową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*