Naleśniki gyros

Pyszne, takie inne i takie … wiosenno-letnie. Robiłam je dawniej bardzo często, ostatnio jakoś o nich zapomniałam, ale już nadrabiam zaległość, no i oczywiście uzupełniam naleśnikowe menu na moim blogu.
receptura na farsz – tu źródło
naleśniki gyros

Ciasto naleśnikowe

2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej lub piwa
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
1-2 łyżki oleju

Nadzienie

2 piersi z kurczaka (ok. 400-500g)
pół kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej (ok. 2 szkl)
1 cebula
1/2 średniego pora
3 pomidory
1 ogórek wężowy
kukurydza – dałam 1/2 puszki
przyprawa gyros /do smaku/
sól, pieprz, keczup
odrobina oleju

Sos

kilka ząbków czosnku
gęsta śmietana lub majonez (ok. 200ml)
sól, pieprz
naleśniki gyros

Wykonanie

Zrobić ciasto naleśnikowe i usmażyć naleśniki wg przepisu  – Ciasto na naleśniki – przepis podstawowy

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros i zostawic na 10 minut. Następnie usmażyć na odrobinie oleju.
Kapustę posiekać, dodać do niej kukurydzę w ulubionej ilości, pomidory i ogórka pokrojone w kostkę. Lekko warzywa oprószyć solą i pieprzem.
Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Pora pokroić na cienkie talarki.

Przygotować sos:
Do śmietany lub majonezu dodać przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Na naleśniki nakładać mięso, odrobinę keczupu, pora, cebulę i surówkę z kapusty, pomidorów, ogórka i kukurydzy. Polać wszystko łyżką sosu czosnkowego i złożyć na pół. Podsmażyć chwilkę na patelni, żeby farsz zrobił się ciepły.
Polać jeszcze sosem czosnkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*