Obiad błyskawiczny… prawie… super rozwiązanie, kiedy mamy inne zajęcia, a zwłaszcza, kiedy robimy wypieki i mamy rozgrzany piekarnik. Takie dania lubię – szybko, smacznie i nawet dość efektownie. Ilość niezbędnych produktów w zasadzie dowolna, zależy od naszego apetytu i możliwości zjedzenia.
Składniki /na 3 osoby/
9 ziemniaków
3 łyżki oleju
szczypta soli i słodkiej papryki
przyprawa do ziemniaków lub zioła prowansalskie
2-3 gałązki rozmarynu
3 kiełbaski polędwicowe /lub śląskie/
pieprz kolorowy
papryka słodka
Wykonanie
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, skropić olejem, potrzepać przyprawą do ziemniaków, papryką słodką, wymieszać i włożyć do naczynia żaroodpornego.
W kiełbasie zrobić nacięcia /prosto, ukośnie lub w kratkę/, krótko obsmażyć na rozgrzanym oleju, aby nacięcia ładnie się rozchyliły, wyjąć, potrzepać kolorowym pieprzem i papryką słodką /głównie w nacięcia/ i ułożyć na ziemniakach. Między kiełbasą ułożyć gałązki rozmarynu.
Cebulę pokroić w piórka, posolić lekko i potrzepać słodką papryką – zeszklić, po czym wyłożyć na kiełbasę i ziemniaki.
Naczynie przykryć i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 160 st.C /włączyć termoobieg/ przez ok. 1 godz.
Podawać z ulubionymi dodatkami.