Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami

Zapas kapusty kiszonej zgromadzony na święta okazał się za duży i trzeba go jakoś zagospodarować. To może krokiety z kapustą i pieczarkami? Z pewnością po tej świątecznej dużej dawce mięsiw wszelakich takie krokiety zje się ze smakiem?
A są naprawdę smaczne. Do tego czerwony barszczyk i … można czekać na powitanie Nowego Roku!
barszczyk na rosole
krokiety z kap. kisz. i pieczarkami

Składniki

2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia /będą mięciutkie/
2 łyżki oleju

Farsz

0,5 kg kiszonej kapusty
0,5 kg pieczarek
2 cebule
sól, pieprz
szczypta ostrej papryki
olej do smażenia
krokiety z kap. kisz. i pieczarkami

Wykonanie

Naleśniki przygotować zgodnie z przepisem podstawowym.

Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, jeśli zbyt kwaśna nawet wypłukać, pokroić na drobniej, zalać zimną wodą i gotować do miękkości /ok. 40-45 min./. Odcisnąć z wody.

Jedną cebulę drobno pokrojoną zeszklić na 3-4 łyżkach oleju, dodać kapustę i dusić razem pierw pod przykryciem, a potem już odkrytą, aby odparować nadmiar wody.

Drugą cebulę również drobno pokroić i zeszklić osobno na 2 łyżkach oleju, dodać drobno pokrojone pieczarki /pieczarki można też zetrzeć na grubych oczkach/, troszkę posolić i dusić do całkowitego odparowania płynu.

Połączyć zawartość obu patelni /kapustę i pieczarki/,   doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką, wymieszać i jeszcze chwilę razem dusić.

Ostudzony farsz nakładać na naleśniki, zwijać krokiety, po czym panierować w jajku, bułce tartej i smażyć na rumiano.
krokiety z kap. kisz. i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*