Kotlety z kaszy gryczanej z żółtym serem

Kasza gryczana to bardzo zdrowe jedzonko, a w dodatku bardzo smaczne.
Kotlety z tej kaszy prezentowałam tu już w różnych wersjach, przy czym najpopularniejsze to chyba te z dodatkiem twarogu czyli Kotlety z kaszy gryczanej – HRECZNIAKI.
Te dziś proponowane są z dodatkiem sera żółtego, odrobiny pieczarek i dużej ilości koperku. Są znakomite, lekkie, a jednocześnie syte.

Składniki

1 torebka kaszy gryczanej /100 g/ – u mnie kasza gryczana biała
1 cebula biała
100 g tartego sera mozzarella lub żółtego
kilka pieczarek /2-3 szt./ – opcjonalnie
1-2 jajka
1/2 pęczka koperku
sól i pieprz

bułka tarta, olej

Wykonanie

Cebulę i koperek drobno posiekać. Pieczarki pokroić i na suchej patelni odparować z nich wodę. Połączyć z ugotowaną kaszą gryczaną. Ostudzić.
Do zimnej kaszy dodać jajko, starty ser i przyprawy, dobrze wyrobić.
Z masy formować kotlety, panierować w bułce i smażyć na rumiano.

  1. To jakieś czytanie w myślach 🙂 Dziś miałam szukać kotletów z kasza gryczaną a tu proszę są i to jeszcze z serem. Jutro albo w poniedziałek przepis idzie w ruch. Dziękuje 🙂

  2. A do usług…..bo ja jestem jasnowidzką i czytam w myślach moich wiernych czytelników i stałych bywalców /no chyba przesadziłam, że stałych, może częstych/.
    Życzę przyjemnego gotowania i smacznego. Pozdrawiam.

  3. Dziękuję za zwrócenie uwagi… faktycznie „zjadłam” w wykonaniu ser, który jest w składnikach. Już się poprawiłam. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*