Kotleciki drobiowe siekane z warzywami II

Nieco inaczej przygotowane kotleciki drobiowe z warzywami, niż zamieszczone już na blogu Kotleciki drobiowe siekane z warzywami.


Składniki

3 pojedyncze piersi kurczaka /moje ważyły 600 g/
mała cukinia /ok. 15 cm długości/
3/4  dużej czerwonej papryki
1 cebula /czerwona lub biała/
1/2 małej puszki kukurydzy konserwowej /kilka łyżek/
2 jajka
2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
1-2 łyżki kaszy manny
przyprawa do kurczaka, vegeta
sól, pieprz do smaku
bazylia, majeranek
natka pietruszki lub szczypiorek
masło, olej

Wykonanie

Mięso, cebulę i paprykę pokroić w drobniutką kosteczkę, cukinię zetrzeć na grubych oczkach /razem ze skórką/ – każdy składnik umieścić w osobnej miseczce.
Na łyżce masła zeszklić cebulę, dodać paprykę – chwilę podsmażyć, dodać cukinię – dusić razem, aż warzywa zmiękną, a wytworzony płyn odparuje. Ostudzić.

Do mięsa dodać ostudzone warzywa, osączoną kukurydzę, pozostałe składniki, przyprawić do smaku. Wyrobić masę, schłodzić w lodówce ok. 1 godziny.
Nakładać łyżką porcje masy na rozgrzany olej, formować kotleciki i smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron /po kilka minut z każdej strony/.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*