Kotleciki drobiowe siekane z suszonymi pomidorami i zieleniną

Kotleciki siekane z mięsa drobiowego to doskonała alternatywa na przygotowanie pysznego obiadu, dostosowanego do aktualnych możliwości i zasobów naszej lodówki, przez dodanie różnych składników, w tym także sezonowych. Stąd też robiłam je z dodatkiem warzyw sezonowych, ale też np. z pieczarkami, dostępnymi w ciągłej sprzedaży czy tylko z żółtym serem. Dziś dodałam pomidory suszone i… dużo zieleniny, jako że ta już jest na wyciągnięcie ręki w ogródku /czy na balkonie/.
 

Składniki

1 pierś kurczaka /miałam dość sporą/
5-6 kawałków pomidorów suszonych
1 cebula czerwona
1 ząbek czosnku
3 łyżki startego sera żółtego lub innego
1 jajko
1 kopiata łyżka mąki pszennej
sól, pieprz, kurkuma
sporo zieleniny – u mnie czosnek, niedźwiedzi, natka pietruszki, bazylia, szczypiorek

olej do smażenia

Wykonanie

Oczyszczoną pierś oraz pomidory i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodatki zielone posiekać.
Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać przyprawy – wg smaku.
Wyrobić masę, schłodzić w lodówce ok. 1 godziny.

Nakładać łyżką porcje masy na rozgrzany olej, formować kotleciki i smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron /po kilka minut z każdej strony/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*