Kotlety z kaszy gryczanej z tartym ziemniakiem

Kiedy wpadam do kuchni i oddaję się gotowaniu to lubię robić to hurtowo, zwłaszcza w okresie wiosenno-letnio-jesiennym, kiedy śpieszno mi na działkę. Tak było też tym razem… robiłam danie mięsne na 2 dni, ale w środku był piątek…
Tradycyjnie jakoś w piątki staram się przygotowywać coś jarskiego, ale co zrobić już dziś na jutro i do tego by łatwo było można zabrać to ze sobą na działkę, a tam tylko podgrzać w mikrofali…

Wtedy przypomniało mi się, jak kiedyś na forum WŻ niejaka iwett podpowiadała komuś, by zrobił placki z kaszy gryczanej z dodatkiem ziemniaka tartego… hm, może być ciekawe takie połączenie, pomyślałam i zrobiłam po swojemu – kotlety z kaszy gryczanej /te już robiłam w kilku wersjach, a przepisy są na blogu/ z dodatkiem właśnie ziemniaka.
No cóż powiem… bardzo dobre, to takie 2w1, kotlety i placki ziemniaczane. Warto spróbować, koniecznie!

Składniki

1 torebka kaszy gryczanej /100 g/ – u mnie kasza gryczana biała
1 cebula biała
1 większy ziemniak
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
przyprawa do ziemniaków
koperek , natka pietruszki

bułka tarta, olej

Wykonanie

Cebulę i koperek/natkę pietruszki drobno posiekać. Ziemniak zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane.. Połączyć z ugotowaną kaszą gryczaną.
Dodać mąkę, jajko i przyprawy, dobrze wyrobić.
Z masy formować kotlety, panierować w bułce i smażyć na rumiano.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*