Babka czekoladowa na majonezie

Babki wielkanocna i nie tylko są różne, bardzo różne… drożdżowe, biszkoptowe, piaskowe, ucierane, z całą paletą dodatków. Zauważyłam, że nigdy dotąd nie robiłam babki ciemnej, czekoladowej. Zatem czas najwyższy to nadrobić, zwłaszcza, że taką babeczkę poleciła Babcia Ewa.

foremka na babkę – średnica 23 cm wys. 11,5 cm /komin/

Składniki

120 g mąki pszennej (typ do 550) – około 3/4 szklanki
100 g mąki ziemniaczanej – trochę więcej jak pół szklanki
4 jajka rozmiar L
6 łyżek z górką majonezu – to jest około 160 g
160 g cukru – około 3/4 szklanki
3 łyżki z górką kakao ciemnego (około 30 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
opcjonalnie otarta skóra z pomarańczy

na polewę:

75 g cukru pudru
100 g masła
3 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny
4 łyżki mleka

Wykonanie

Całe jajka wybić do miski, dodać cukier i ubić na biały puch.
Następnie dodać majonez, otartą skórkę z pomarańczy i przez chwilę miksować razem, żeby składniki się połączyły.

Przez sitko stopniowo przesiać teraz do masy pozostałe sypkie składniki i wymieszać, miksując na wolnych obrotach.

Ciasto przełożyć do foremki posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
Piec w temperaturze 170 st.C przez ok. 50 min. /II poziom grzanie góra-dół/ – do suchego patyczka.
Upieczoną babkę wyjąć z foremki i odstawić do wystudzenia.
Wystudzoną babkę możemy oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.

Polewa

Do żelatyny dodać mleko, wymieszać i odstawić na kilka minut.

Do rondelka przełożyć masło i przez chwilę podgrzewać, żeby się częściowo rozpuściło, następnie dodać kakao, cukier puder i podgrzewać cały czas mieszając, aby składniki się rozpuściły i połączyły, ale nie zagotować.
Rondelek zdjąć już z kuchenki, dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Letnią polewą udekorować babkę.

A to piękna babeczka wykonana przez Goplanę

  1. Nie mogłam się oprzeć i upiekłam tą babkę. Jest pyszna, puszysta i oczywiście czekoladowa. Dziękuję za kolejny super przepis 🙂

    • Goplano, jesteś szybsza niż… pendolino? kiedy zdążyłaś upiec i już spróbować. Dziękuję za miły komentarz. Moja czeka na degustację na święta.
      Wesołych Świąt!

      • Ano od razu po wstawieniu tego przepisu 🙂 Jest szybka, łatwa i pyszna. Jak można nie spróbować? Wesołego Alleluja 🙂 🙂 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*