Ziemniaki z „rękawa” w jogurcie

Och, jak ja lubię takie ziemniaczki… bez potrzeby obierania, bez gotowania i zaglądania czy już…. wkładasz je do piekarnika równocześnie z jakimś mięsem i za jednym razem /pieczeniem/ obiad jest. a do tego jaki pyszny.

Składniki

1 kg ziemniaków
100 g jogurtu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku

Wykonanie

Ziemniaki wyszorować i nie obierać. Jeśli mają wyjątkowo grubą skórkę, to obrać.
Ziemniaki małe pozostawić w całości, większe przekroić na połówki. Włożyć do rękawa lub worka przeznaczonego do pieczenia.
Jogurt wymieszać z przyprawami. Dodać do ziemniaków.
Zamknąć szczelnie rękaw lub woreczek do pieczenia. Wymieszać zawartość, aby jogurt dobrze pokrył ziemniaki.
Nakłuć woreczek, położyć w brytfannie i wstawić do piekarnika.
Piec 45-50 minut w 180°C, a następnie rozciąć folię, włączyć termoobieg i dopiekać jeszcze 15 minut. W razie braku funkcji termoobiegu podwyższyć temperaturę do 200°C.
Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.

źródło beszamel.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*