Zapiekanka makaronowa z szynką i brokułem

Bardzo lubię zapiekanki, bo powstają prawie z niczego, pozwalają wykorzystać różne pozostałości np. po obiedzie z dnia poprzedniego, można puścić wodze fantazji i tworzyć najróżniejsze wersje, no i są bardzo ekonomiczne. Bardzo lubię je „wymyślać” i oczywiście konsumować również.
Dziś mam właśnie trochę ugotowanego makaronu, kawałek szynki, parę różyczek brokuła… samodzielnie nic by z tego nie było, ale w postaci zapiekanki? oczywiście, że będzie danie obiadowe.
zapiekanka makaronowa z szynką i brokułem

Składniki

300 g makaronu /rurki, świderki/
2 cebule /małe lub średnie/
1 mała śmietana 200 ml /18-22%/
30 dkg żółtego sera
20 dkg szynki /zamiennie dobrej kiełbasy/
brokuł – 1 mały lub pół paczki mrożonego
kawałek czerwonej papryki
sól, pieprz

Wykonanie
zapiekanka makaronowa z szynką i brokułem

Makaron ugotować, brokuły również /oczywiście gotujemy osobno/ – wszystko na pół miękko. Brokuły po ugotowaniu przelać zimną wodą – zachowają zielony kolor.

Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na patelnię z rozgrzaną 1 łyżką masła. Dodać na patelnię szynkę pokrojoną w słupki, chwilkę smażyć, dodać śmietanę, wymieszać i zagotować.
Teraz do sosu dodać makaron, brokuły i połowę startego sera, delikatnie wymieszać doprawiając solą i pieprzem.
Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, posypać resztą startego sera.
Zapiekać 20 min. w temp. 180 st.C /lub 160st. termoobieg/, przy czym 5 min. przed końcem zapiekania odkryć, aby ser się zrumienił.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*