Kurczak z marynaty pieczony w piekarniku

Kurczaka piekłam w swoim życiu wiele, by nie powiedzieć mnóstwo razy. Były bowiem czasy, kiedy jedynie kurczaki dostępne były bez dłuższego wystawania w kolejkach. Dodać należy, że w soboty również się pracowało, zatem kurczak w różnych postaciach był prawie zawsze niedzielnym daniem obiadowym.
Kiedy jednak zobaczyłam ten piękny, rumiany okaz na blogu Ani, zauroczył mnie tak bardzo, że postanowiłam go też upiec w tym wydaniu.
kurczak  z marynaty pieczony w piekarniku

Składniki

5 ćwiartek kurczaka

Marynata:
6 łyżek oleju
6 łyżek octu śliwkowego /powstaje przy okazji robienia śliwek w occie/
szczypta soli
1 kopiata łyżka miodu
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta bazylii
szczypta tymianku
kilka igiełek świeżego /suszonego/  rozmarynu
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
3 ząbki czosnku

dodatkowo: kilka gałązek tymianku i łyżeczka czerwonej papryki do posypania kurczaka
kurczak z marynaty

Wykonanie

Oczyszczone  mięso porcjujemy i lekko solimy.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy w misce. Mięso polewamy marynatą, mieszamy.
Teraz wkładamy mięso do woreczka strunowego, zamykamy i wkładamy na całą noc do lodówki. Co jakiś czas mięso w marynacie mieszamy.
Jeśli nie dysponujemy woreczkiem strunowym, wkładamy naczynie z mięsem /naczynie przykryć/ do worka foliowego, zawijamy szczelnie i wkładamy do lodówki.
Następnie mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia wraz z marynatą. Można posypać świeżymi listkami tymianku i lekko oprószyć słodką mieloną papryką. Pieczemy ok. 1 godziny, pierw  w 180 st. C przez 30 minut, a przez kolejne 30 min./już odkryte/ temperaturę można obniżyć – w razie gdyby mięso się zbyt rumieniło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*