Wafel z masą kokosowo-kakaową i mlekiem w proszku

Te wafle to taka wariacja na bazie przepisu Wafel z masą kokosową i mlekiem w proszku oraz kajmakiem, jednak do masy kokosowej dodałam jeszcze kakao, pominęłam natomiast kajmak /żeby nie było za dużo słodyczy/. Dla wielbicieli kokosu – niebo…

Składniki

1 paczka wafli

Masa kokosowa

1 szklanka mleka 3,2%
2-2,5 szklanki mleka w proszku /dodawać stopniowo/
100 g wiórków kokosowych
3/4 szklanki cukru
2-3 łyżki kakao
200 g masła /1 kostka/
1 szczypta soli

Wykonanie

Rozpocząć od przygotowania masy kokosowej.
W garnku zagotować mleko z cukrem, szczyptą soli oraz masłem, mieszając do rozpuszczenia się składników. Dodać kakao, mieszając do jego rozpuszczenia /trzepaczką rózgową/.
Zdjąć z ognia, dodać mleko w proszku oraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Masę odstawić do przestudzenia.
Po przestudzeniu letnią masą przekładać wafle.
Odwrócić, lekko obciążyć i szybko schłodzić. 

Porady:
Ja te wafle przygotowuję od 40 lat na każde uroczystości i zawsze mi się udają, a sekret leży w tym, aby po wykonaniu nie owijać ich w folię i szybko zmrozić, wtedy będą kruche, idealne w smaku. Jednak najważniejsze jest wyczucie, ile dodać mleka w proszku, gdy dodamy go za dużo, masa będzie zbyt sucha i wafle się nie skleją, gdy dodamy zbyt mało mleka w proszku masa zamoczy wafle i będą kleiste.

Nie owijać w żadną folię, aby nie zaparowały, robimy to dopiero po całkowitym schłodzeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*