Udka duszone z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Są tak pyszne, że nie ma nawet sensu zachwalać… robić i już, a potem oddać je pod ocenę swoich naszych kubków smakowych… zaręczam, będzie baaardzo pozytywna.
Inspirację znalazłam u Magdy, Moni i w paru jeszcze innych miejscach w necie.

Składniki

5 udek
300-400 g pieczarek
1-2 cebule czerwone
2 ząbki czosnku
1/2 słoika suszonych pomidorów z ziołami
1 łyżka masła klarowanego
przyprawa złocista do kurczaka
sól, pieprz, rozmaryn /świeży ok.1 łyżki, suszony 1 płaska łyżeczka/

Wykonanie

Udka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawą, lekko posolić i popieprzyć.
Pieczarki umyć, pokroić w ćwiartki /jeśli większe pokroić na 6-8 części/, włożyć do rondla, podlać wodą /ok.1/2 szklanki/, poddusić. Kiedy woda całkowicie odparuje, dodać masło, cebulę pokrojoną w piórka lub w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i całość smażyć, aż będzie rumiane.
Pomidory pokroić w drobną kosteczkę i dodać do rondla, wymieszać. Teraz dołożyć przyprawione udka, podlać wodą ale tak, by nie były w całości przykryte /wystarczy do 1/3 wysokości mięsa/ i dusić do miękkości pod przykryciem.
Gdy będą już miękkie odkryć i chwilę smażyć, aż cały płyn wyparuje, bądź też nie odparowywać, a sos zagęścić 1-2 łyżkami mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*