Surówka z kapusty pekińskiej z zielonym ogórkiem i pomidorem

Dawno nie robiłam surówki z pekinki, ale dziś dla odmiany, przyszła na nią kolej. Aby wyglądało to już mniej zimowo, a bardziej przedwiosennie, dodałam do niej pomidora i ogórka szklarniowego ze skórką.

Składniki

1 średnia kapusta pekińska lub pół dużej /zamiennie sałata lodowa/
1 mniejszy ogórek szklarniowy lub pół dużego /zamiennie  3 średnie gruntowe/
kilkanaście sztuk pomidorków koktajlowych lub 2-3 zwykłe
1 średnia cebula czerwona
3 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżki oleju /u mnie rzepakowy/
sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Kapustę przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie pokroić w cienkie paski, przełożyć do miski, posolić 1 łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na chwilę.

.Ogórek dokładnie umyć, nie obierać ze skórki, przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie pokroić w 3-5mm plasterki i dodać do miski.

Małe pomidory koktajlowe przekroić na pół, większe na ćwiartki, zaś duże na małe kawałki i też dodać do miski, .

Cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę i również dodać  do miski.

Teraz wszystko wymieszać, dodać pieprz, ocet i olej i wymieszać.
Przed podaniem schłodzić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*