Surówka z kapusty pekińskiej najprostsza

Bardzo prosta surówka z kapusty pekińskiej, w zasadzie tylko jeszcze ogórek kiszony i już mamy pyszny dodatek do obiadu.

Składniki

1/2 główki kapusty pekińskiej /większej/
1 duża czerwona cebula
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki octu winnego / np.śliwkowego od śliwek w occie/
1 ogórek kiszony
3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
1-2 łyżki musztardy francuskiej
szczypta soli

Wykonanie

Cebulę pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki, oprószyć solą i cukrem, odstawić na około 5-10 minut, aby zmiękła. Następnie dodać ocet, wymieszać i odstawić.

Kapustę pekińską drobno poszatkować lub zetrzeć na grubych oczkach.
Kiszony ogórek zetrzeć również na dużych oczkach, dodać do kapusty.
Do kapusty dodać również cebulę oraz śmietanę i musztardę
Wymieszać, w razie potrzeby doprawić do smaku solą lub pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*