Surówka z kapusty kiszonej z oliwkami

Zdrowa, smaczna i… taka inna, bo koloru żółtego… zupełnie jak nie kapusta, a jednak… kolorek uzyskała dzięki kurkumie.
surówka z kapusty kiszonej z oliwkami
źródło

Składniki

0,5 kg kapusty kiszonej
ok. 20 szt zielonych lub czarnych oliwek
ok. 5 łyżek oleju
pieprz cytrynowy
sól czosnkowa
ok. 1/2 łyżeczki kurkumy
1 pełna łyżeczka kminku mielonego
dodatki zieleniny /cebulka, szczypiorek, natka pietruszki lub koperek/
ewentualnie do smaku cukier lub miód albo starte jabłko

Wykonanie
surówka z kapusty kiszonej z oliwkami

Kapustę odcisnąć /gdy jest zbyt kwaśna – najpierw wypłukać/, pokroić na drobniej, włożyć do miski. Dodać olej, posypać kurkumą, kminkiem i dokładnie wymieszać, lekko ugniatając łyżką /kapusta nabierze ładnego koloru/. Doprawić pieprzem i solą czosnkową /ewentualnie czosnkiem granulowanym/.

Oliwki odsączyć, pokroić w krążki, dodać do kapusty.
Dla złagodzenia smaku można dodać starte jabłko (na grube wiórki) lub odrobinę cukru /miodu/.
Posypać zieleniną.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*