Śledzie w sosie musztardowym z ogórkiem konserwowym

Śledzie bardzo dobre, zwłaszcza dla amatorów i śledzi i smaku curry. Mnie smakowały bardzo i powiem jeszcze, że lepiej smakują niż … wyglądają.

Składniki

6 filetów śledzi marynowanych w oleju /u mnie wiejskie/
1/2 szklanki /125 ml/ kwaśnej śmietany 18% /ew. pół na pół z jogurtem/
1 cebula
4-6 ogórków konserwowych
2 łyżki musztardy stołowej
1 łyżka musztardy sarepskiej lub francuskiej
3 łyżki gorczycy /ziarenka/
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy
pieprz kolorowy /zmielony/
ew. sól i cukier do smaku

Wykonanie

Pierw zrobić sos musztardowy.
Cebulę i ogórki drobniutko posiekać.
Śmietanę z jogurtem wymieszać z musztardami oraz pozostałymi dodatkami /przyprawami/. Kiedy składniki są już dokładnie połączone dorzucić cebulę i ogórki.
Śledzie pokroić na mniejsze kawałki, połączyć z sosem, dodać świeżo zmielony pieprz kolorowy.
Odstawić do lodówki. Najlepsze są na drugi dzień po zrobieniu.
Podawać oprószone dodatkowo /po wierzchu/ kolorowym pieprzem /dla efektu wizualnego/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*