Dawno nie było u mnie sernika, oj dawno, a to dlatego, że ciasta z owocami zawojowały kuchnię i piekarnik odkąd jako pierwszy pojawił się rabarbar.
Dziś proponuję bardzo prosty sernik z dodatkiem mascarpone. Jeśli mam być szczera to taki właśnie, bo musiałam wykorzystać serek mascarpone, którego żywotność dobiegała już kresu. Sernik jest szybki do zrobienia i leciutki, bo bez spodu. Można też zrezygnować z dodania rodzynek, a w to miejsce wzbogacić go owocami sezonowymi, położonymi na wierzchu.
tortownica śr. 24 cm lub forma 20×30 cm
Składniki
1 kg twarogu mielonego /zalecany Piątnica, Mlekovita, u mnie Pilos/
1 opakowanie serka mascarpone – 1 op.250 g
4 jajka L lub 5-6 szt. M
1 budyń śmietankowy bez cukru – 40 g
150 g słodkiej śmietanki 30% /ok. 1/2 szklanki/
1 szklanka cukru – 220 g
po kilka kropli aromatu waniliowego i cytrynowego
garść drobnych rodzynek
Wykonanie
Wszystkie składniki masy serowej włożyć do misy miksera i dokładnie zmiksować, aby masa była gładka. Na koniec dodać rodzynki oprószone mąkę i delikatnie wymieszać.
Ser wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia /formę wysmarować miękkim masłem, wyłożyć spód, a także odpowiednio przyciętym paskiem papieru wyłożyć boki tortownicy/.
Tortownicę włożyć do piekarnika nagrzanego do 150-160 st.C i piec przez ok. 80-90 min. /II poziom grzanie góra-dół/. Na spód piekarnika włożyć blaszkę z gorącą wodą.
Po zakończeniu pieczenia grzanie wyłączyć, zostawiając jednak piekarnik zamknięty jeszcze przez 30 min. a następnie uchylić drzwiczki i tak pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Sernik można tylko oprószyć cukrem bądź oblać polewą z czekolady.