Po prostu pyszne… nic, tylko robić… podałam je z jogurtem greckim i malinami.
Składniki
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 jajko
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka maślanki
1 jabłko i kilka moreli – drobna kostka
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie
Jajko z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puch. Dodać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz maślankę i chwilę razem zmiksować. Na koniec dodać pokrojone jabłko i morele i wymieszać całość łyżką.my wszystko łyżką.
Na patelni rozgrzać olej, wykładać łyżką ciasto i smażyć racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron.
Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.