Polewa bardzo czekoladowa z galaretką II

Ciemna, lśniąca, elastyczna… użyłam jej do ciasta Pijana śliwka w masie czekoladowo-rumowej.
Można zrobić z galaretką wiśniową gdy np. użyjemy do ciasta wiśni.

Składniki

1 czekolada gorzka /deserowa/
1 czekolada mleczna
1/2 kostki masła
1/2 szklanki śmietany chudej /12%/ – z braku śmietany dałam 4 łyżki mleka 3,2%
galaretka cytrynowa / wiśniowa

Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody i ostudzić.
Masło i czekoladę lekko podgrzewać cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać do ładnego połączenia się składników. Dodać ostudzoną galaretkę i wymieszać.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*