Piersi kurczaka z cukinią w sosie musztardowym

Bardzo smaczne danie, szybkie w realizacji, no i z moją ulubioną cukinią. Niepotrzebnie użyłam cebuli białej i czerwonej /czerwona cebula zabarwiła chyba resztę/, ale smak wyśmienity.

Składniki

2-3 pojedyncze piersi kurczaka
2 cebule
1 młoda cukinia /ok. 20 cm/
1 łyżeczka ostrej musztardy np. sarepskiej
sól, pieprz ziołowy – do smaku
2 łyżki oleju + 1 łyżka masła
2 łyżki wody

Wykonanie

Piersi kurczaka oczyścić i przekroić wzdłuż na płasko, uzyskując z każdej z nich 2 kotlety. Posolić i lekko oprószyć pieprzem ziołowym. Odstawić na ok. 30 min. /zostawiłam na całą noc w lodówce/.

Na rozgrzanym oleju z masłem usmażyć kotlety z obu stron na rumiano. Mięso zdjąć na talerzyk obok, natomiast na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w grubsze półplasterki. Dodać do niej ponownie usmażone mięso i chwilę razem dusić pod przykryciem na małym gazie /przygotowując w tym czasie cukinię/.

Cukinię /bez uprzedniego obierania/ zetrzeć na grubych oczkach i dodać do mięsa. Przykryć i dusić ok. 10-15 min. po czym dodać musztardę rozprowadzoną kilkoma łyżkami wody i chwilę jeszcze razem dusić. Doprawić do smaku.

 

inspiracja tu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*