Pierogi z kapustą mieszaną i grzybami

W tym roku podam na kolację wigilijną m.in. pierogi z kapustą mieszaną, czyli do farszu użyję zarówno kapusty kiszonej, jak też słodkiej. Takie pierogi są o wiele bardziej łagodne w smaku, co daje nadzieję, że i starsze wnuczęta posmakują ich i nie będą robić „kwaśnych” min. Ciasto oczywiście będzie na kefirze, bardzo odpowiada mi do pierogów z kapustą właśnie. Odkryłam przy okazji, że ilość zużytego kefiru  zależy nie tylko od wilgotności mąki, ale w dużej mierze także od gęstości samego kefiru. Trzeba go zatem dozować, czyli dodawać sukcesywnie.
Ulepione pierogi lądują w „poczekalni” /czytaj w zamrażarce/, stąd nie będzie ich fotografii w stanie ugotowanym, a jedynie w surowym.

Ciasto

1 duży kefir ( ok. 400-500 ml w zależności od gęstości)
szczypta soli
ok. 0,5 kg mąki – 3 szklanki

Farsz

300 g kapusty kiszonej
300 g kapusty białej
1 duża cebula
30 g grzybów suszonych
1 łyżka masła + 1 łyżka oleju
sól i pieprz

Wykonanie

Najpierw przygotować farsz.
Grzyby zalać szklanką wrzącej wody i odstawić na 30 min. po czym odsączyć z wody /wodę zachować/ i drobno posiekać.
Białą kapustę drobniutko poszatkować i dodatkowo jeszcze posiekać. Zalać wrzącą wodą, gotować ok. 15 minut, po czym odcedzić i trochę odcisnąć.
Kapustę kiszoną odcisnąć i bardzo drobno pokroić /posiekać/.
Do rondla dać masło i trochę oleju, rozgrzać go, wrzucić cebulę i zezłocić ją, następnie dodać obie kapusty i grzyby, zalać wodą z gotowania grzybów, doprawić solą i pieprzem i dusić przez ok. pół godziny. Odparować cały płyn i wystudzić.

Zagnieść ciasto, po chwili ucinać kawałki, wałkować, wycinać kółka małą szklanką i robić pierogi Wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę, po wypłynięciu gotować jeszcze 2-3 min. Podawać z cebulką usmażoną na maśle /oleju/, świetne są też odsmażana.
Można je z powodzeniem zamrażać surowe /oczywiście zamrażamy rozłożone, dopiero potem wkładamy do woreczka/. Ciasto można też zrobić na bazie wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*