Pieczeń z mięsa mielonego z pomidorami suszonymi i fetą

Uwielbiam suszone pomidory, fetę też lubię, no to będzie pieczeń nadziana jednym i drugim, a co… jak szaleć to szaleć…
pieczeń z pomidorami suszonymi i fetą

Składniki

ok. 0,5 kg  mięsa wieprzowego /łopatka, karkówka, od szynki/
1 mała cebula
1 namoczona bułka /kajzerka/
1 jajko
zielona cebulka lub czosnek
sól, pieprz, kminek mielony, sól czosnkowa
2 łyżki śmietany
1 łyżka bułki tartej

dodatkowo
1/2 słoiczka suszonych pomidorów
1/2 op. sera Feta
olej, majeranek

Wykonanie

Mięso, cebulę i odciśniętą bułkę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać zieloną cebulkę bądź czosnek pokroić na kawałki /ok. 1 cm/ oraz pozostałe składniki, dobrze wyrobić masę.
Foremkę wysmarować olejem i obsypać bułką tartą.  Włożyć połowę masy mięsnej do formy, następnie przez środek ułożyć plasterki sera feta, na ser pokrojone pomidory suszone, przykryć drugą połową masy mięsnej. Wierzch posmarować delikatnie olejem i posypać majerankiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 150 st. C /termoobieg/ ok. 50-60 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*