Paski z piersi kurczaka z papryką, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Czasem tak się zdarza, że zachodzi konieczność szybkiego wykorzystania jakichś składników i wtedy trzeba dobrze kombinować co by tu smacznego z nich zrobić.
Tak właśnie zdarzyło się u mnie. Byłam przekonana, że mam zamrożone udka z kurczaka i już naostrzyłam sobie zęby na obiad, który zrobi się prawie sam, czyli udka w wybranym towarzystwie dodatków i ziemniaki upieczone równocześnie, a ja dorzucę tylko jakąś surówkę i tyle. Tymczasem zawód, bo okazało się, że zamrożone mam nie udka lecz paski z piersi kurczaka. Do tego papryka w 3-kolorach zaczynała zmieniać barwy, a żeby tego jeszcze było mało, przez przypadek otworzyłam słoik pomidorów suszonych myśląc, że to …pigwa do herbaty. Nie da się ukryć, że wiosna przewraca w głowach wszystkim, bez względu na wiek.

Zrobiłam zatem gulasz drobiowy, na bogato, bo dorzuciłam jeszcze kilka podsuszonych z lekka pieczarek. Efekt końcowy – nie wymaga zachwalania.
Polecam również bardziej skromny, ale równie pyszny Gulasz drobiowy z suszonymi pomidorami.

Składniki

400-500 g pasków z piersi z kurczaka /lub piersi z kurczaka/
1-2 cebule
1-2 ząbki czosnku
kawałek pora /może być część jasno zielona/
po pół papryki czerwonej, zielonej i żółtej
kilka suszonych pomidorów /7-10 szt/
kilka pieczarek /ok.7-10 szt/
pół małej puszki kukurydzy z groszkiem
sól, pieprz, bazylia, natka pietruszki
3 łyżki śmietany 18% /wskazana słodka/
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej/pszennej
olej do smażenia

Wykonanie

Gdy nie mamy gotowych pasków z piersi kurczaka, wówczas mięso z piersi pokroić w  paski. Wymieszać przyprawy, oprószyć nimi mięso i odstawić w chłodne miejsce na ok. 1 godz.
Na patelnię dać troszkę oleju, rozgrzać i podsmażyć na rumiano kawałki kurczaka, po czym przełożyć je do rondla.

Cebulę pokroić w piórka, por w paski i zeszklić. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki, usmażyć do zrumienienia.
Dodać paprykę i suszone pomidory pokrojone w paski, przesmażyć chwilę razem i przełożyć do mięsa. Dodać też kukurydzę z groszkiem.
Na patelnię wlać pół szklanki wody, zagotować w celu zebrania smaków i przelać również do rondla. Przykryć i dusić do miękkości.

Na koniec zagęścić gulasz mąką wymieszaną ze śmietaną, doprawić ewentualnie do smaku, zagotować. Posypać posiekaną natką pietruszką.
Podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*