Naleśniki po meksykańsku

naleśniki:

1/2 l mleka
1/2 l piwa / ew.woda mineralna gazowana, ale  lepiej piwo/
2 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
mąki – ile zabierze /ok.1/2 kg/

farsz:

1/2 kg mięsa wieprzowo-cielęcego mielonego
2 piersi z kurczaka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów
ser „Feta”
1 cebula biała
1-2 cebule czerwone
3 ząbki czosnku
sól, oregano

Wykonanie:

Składniki na ciasto ubić trzepaczka lub mikserem i odstawić aby ciasto „odpoczęło”.
Usmażyć naleśniki.

Piersi z kurczaka posolić, natrzeć rozgniecionym czosnkiem, a następnie obsmażyć ze wszystkich stron. Po ostygnięciu mięso rozdrobnić /pokroić lub postrzępić palcami/.

Mięso mielone podsmażyć z białą cebulą, pokrojoną w kostkę, dodać pomidory, fasolę i czosnek /rozgnieciony/.
Całość chwilę jeszcze dusić. Można ew. dodać troszkę przecieru pomidorowego. Gdy składniki się już dobrze połącza, przyprawić solą i oregano.

Na każdy naleśnik nakładać trochę sosu  mięsnego, na to mięso z kurczaka , zwijać w rulon / ja zwijam w krokiecika/ i układać w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w talarki czerwoną cebulę, polać resztą sosu i obłożyć „Fetą” pokrojoną w plastry.
Całość zapiec w piekarniku.

1 komentarz do “Naleśniki po meksykańsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*