Kurczak w cieście francuskim z pieczarkami

Pierwotny zamysł był taki, aby różne warianty nadzienia umieszczać w przepisie Kurczak w cieście francuskim. Z czasem widzę jednak, że nie był to dobry pomysł – przepis staje się mało czytelny i trudno znaleźć z farszem, który nas akurat interesuje.
Dlatego też będę prezentować oddzielnie każde danie, w zależności od zastosowanego farszu, tym bardziej, że pomysłów i możliwości jest mnóstwo.

Farsz z pieczarkami robiłam już kilkakrotnie i zawsze konsumenci są tym daniem zachwyceni. Wystarczy dorzucić jeden-dwa rodzaje sałatki i już mamy czym przyjąć  gości na kolacji.
piersi kurczaha z pieczarkami     z pieczarkami i żółtym serem

Składniki

3 filety z piersi kurczaka
sól, pieprz, przyprawa „złocisty kurczak”
ciasto francuskie – 2 opakowania gotowego ciasta
jajko

dodatkowo

50 dkg pieczarek
1 większa cebula
szczypiorek/natka pietruszki
opcjonalnie – papryka czerwona świeża

20-25 dkg sera żółtego w kawałku

Wykonanie

Umyte i oczyszczone piersi podzielić na pół /każdą pierś podzielić na 2 płaty – w sumie otrzymamy 6 porcji/. Przyprawić, włożyć do woreczka foliowego i odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce – ja odstawiam do lodówki na całą noc.
Po upływie tego czasu płaty mięsne obsmażyć na średnim gazie z obu stron /najlepiej na oleju z dodatkiem masła klarowanego/ i ostudzić.

Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, odparować płyn, doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać szczypiorek lub natkę pietruszki, ostudzić.

Ser zetrzeć na grubych oczkach.

Ciasto rozłożyć, każdy płat pociąć na 3 kawałki /mniej więcej  w rozmiarach 16×25 cm/ – z 2 opakowań otrzymamy więc 6 kawałków.
Następnie każdy kawałek naciąć z obu węższych stron  w paski co 2 cm na głębokość 8 cm. Na każdym takim małym płacie układać kawałek fileta, na to porcję pieczarek i sera żółtego, a następnie zrobić plecionkę /patrz Kurczak w cieście francuskim/.
„Zawiniątka” schłodzić jeszcze przez 15 min. w lodówce, po czym posmarować rozmąconym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-190 st.C przez 25-30 min. aż będą chrupkie i rumiane. Gdyby góra zbyt szybko się zarumieniła, przykryć folią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*