Krokiety z jajkami i szczypiorkiem

Dziś na obiad zaserwowałam krokiety z farszem z jajek na twardo i szczypiorkiem. Mnie zauroczyły, bardzo smaczne, a dodatek szczypiorku sprawia, że są takie … wiosenne.
krokiety z jajkami i szczypiorkiem

Ciasto naleśnikowe

2 szklanka mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki piwa /ew.wody mineralnej gazowanej/
przyprawy /papryka, oregano, warzywko/
szczypta cukru
szczypta proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Farsz
krokiety z jajkami i szczypiorkiem

6 jaj na twardo
2 kostki sera topionego /smak dowolny, dałam ze szczypiorkiem/ lub 10 dkg sera żółtego
pęczek szczypiorku lub zielonej cebulki
sól, pieprz

dodatkowo do panierowania – jajko i bułka tarta
krokiety z jajkami i szczypiorkiem

Wykonanie

Naleśniki przygotować zgodnie z przepisem podstawowym /ok.10-11 szt/.

Ugotowane na twardo jajka drobno pokroić lub rozdrobnić za pomocą widelca.
Serki topione również rozgnieść widelcem, połączyć z jajkami, dodać szczypior, doprawić solą i pieprzem /farsz musi być pikantny/.
Naleśniki smarować farszem, składać jak krokiety, panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.
krokiety z jajkami i szczypiorkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*