Krem czekoladowy na bazie śmietanki i mascarpone

Szukałam przepisu na krem czekoladowy, który chciałam wykorzystać głównie na obłożenie tortu i dekorację. Znalazłam tu i od razu zrobiłam. Wykorzystany przy tym torcie. Zapisuję też jako oddzielną pozycję na blogu, bo z pewnością będzie wykorzystywany jeszcze wielokrotnie.

Składniki /wystarczą na przełożenie 1 tortu/

250 ml śmietany kremówki (dobrze schłodzonej)
250 g serka mascarpone
200 g ciemnej czekolady
4 łyżki cukru pudru

Wykonanie

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej /miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody/.
Rozpuszczoną czekoladę odstawić do przestygnięcia (aż nie będzie gorąca,tylko delikatnie ciepła).

Śmietanę ubić /dobrze schłodzoną/.

Serek mascarpone mieszamy mikserem z cukrem pudrem.
Nie przerywając pracy miksera dodajemy do serka czekoladę (delikatnie wlewamy małym strumieniem). Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy.

Do masy czekoladowej dodajemy ubitą śmietanę.
Mieszamy – ręcznie lub mikserem na wolnych obrotach, aż uzyskamy jednolitą, kremową, gęstą konsystencję.

Gotowy krem przechowujemy w lodówce.

PS. Krem można zrobić też inaczej, tzn. czekoladę rozpuścić w gorącej śmietanie, schłodzić przez noc w lodówce, ubić i połączyć z serkiem mascarpone /vide Tort „Królewicz”/.
Taki krem można zrobić z każdego rodzaju czekoladą, z tym, że proporcje czekolady będą różne,
Podstawowe proporcje są następujące:
250 ml śmietany kremówki (dobrze schłodzonej)
250 g serka mascarpone
i
200 g czekolady białej
lub
150 g czekolady mlecznej
lub
150-200 g czekolady deserowej lub gorzkiej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*