Ziemniaki z „rękawa” z czosnkiem i natką pietruszki

Są już na blogu Ziemniaki z „rękawa” , ale to nieco inna ich wersja.

Składniki

1 kg ziemniaków
2-3 łyżki śmietany 18%
4-5 ząbków czosnku
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków

Wykonanie

Ziemniaki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki /kawałki wielkości mniej więcej jak młode ziemniaczki/.
Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, natkę pietruszki również drobno pokroić.

W dużej misce wymieszać ziemniaki z dodatkami i przełożyć do rękawa do pieczenia.
Piec w temperaturze ok. 180 st.C przez ok. 1 godz. Po tym czasie worek rozciąć, włączyć termoobieg i przez 5 min. zrumienić dodatkowo ziemniaki.

Ziemniaki podawać jako dodatek do drugiego dania, ale bardzo dobrze będą też smakować podane z kefirem czy kwaśnym mlekiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*