W okresie letnim robię czasem Kotlety mielone mięsno-warzywne. Dziś sobie o nich właśnie przypomniałam, ale postanowiłam przygotować je nieco inaczej i z dodatkiem pieczarek.
Składniki
500 g mięsa mielonego /dałam z szynki/
1 cebula
1 duży ząbek czosnek
1 mała lub pół większej marchewki
1/2 małej cukinii
po kawałku papryki czerwonej i żółtej
4-5 pieczarek
1 jajko
1 kajzerka namoczona /mleko/woda/
2 łyżki bułki tartej
natka pietruszki, zielona cebula /szczypior/
przyprawy do smaku /powinno mieć wyrazisty smak/ – sól, vegeta, pieprz, kminek mielony, majeranek, papryka ostra i słodka
mąka z bułką tartą do oprószenia kotletów
olej
Wykonanie
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach i odsączyć na sitki. Cebulę zetrzeć na małych oczkach. Czosnek i zieleninę posiekać. Paprykę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Marchew zetrzeć na średnich oczkach.
Wszystko przełożyć do większej miski, dodać pozostałe składniki, dokładnie wyrobić masę mięsną.
Z wyrobionej masy formować owalne, płaskie kotlety, oprószać je mąką z bułką tartą i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.