Kiełbaski śląskie duszone w piwie i cebuli

Potrzeba matką wynalazków? w kuchni też… potrzebny był pomysł na drugie danie i pomysł był, ale „zaopatrzeniowiec” nie kupił tego co było zamówione, więc… powstało całkiem ciekawe danie z tego co zostało nabyte i z tego co było jeszcze pod ręką.
Wyszło całkiem fajne i smaczne.

Składniki

1 op. kiełbasek śląskich z szynki /280 g/ – zamiennie kiełbasa
2 czerwone cebule
1/2 słoika Pomidorki koktajlowe Lusy  lub 1 czubata łyżka keczupu
1 szklanka piwa
sól, pieprz, szczypta cukru i czosnku granulowanego /wg smaku/
świeży rozmaryn

Wykonanie

Cebulę pokroić w piórka, lekko posolić i zeszklić na oleju.
Kiełbaski ponacinać z obu stron i dodać do zeszklonej cebuli. Wlać piwo i dusić chwilę  przykryte, dodać pomidorki osączone z zalewy /lub keczup/ i jeszcze chwilę dusić już bez przykrycia, aż piwo wyparuje.
Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz cukrem i czosnkiem, dodać posiekany rozmaryn.

Podawać z chlebem jako danie kolacyjne lub z ziemniakami i np. ogórkiem kiszonym jako danie obiadowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*